Sprawozdanie z konkursu historycznego Historia mojej gminy Dnia 23.03.2011r. o godzinie 9:00 w Gimnazjum nr 1 w Murowanej Goślinia odbyła się pierwsza edycja Konkursu Historycznego pod hasłem "Moja gmina". Głównym celem imprezy było zainteresowanie uczniów historią Ziemi Goślińskiej oraz krzewienie postaw patriotycznych i obywatelskich wśród młodzieży.
W konkursie brało udział siedem trzyosobowych drużyn na różnym etapie kształcenia ( szkoły podstawowe; gimnazja i szkoły ponadgimnazjalne). Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 1a: Angelika Cieślak, Aleksandra Kasprzak oraz Anna Szczęśniak. Surowe, acz sprawiedliwe jury konkursu, w składzie którego znaleźli się pani Arleta Włodarczak, pani Krystyna Prygońska oraz pan Dariusz Paprocki, oceniało przygotowane przez uczetsników prezentacje multimedialne oraz znajomość historii gmiany. Zwyciężyć mogła tylko jedna drużyna. W kategorii szkół podstawowych przyznano dwa miejsca pierwsze szkołom z Długiej Gośliny oraz SP nr 2, drugie szkole z Łopuchowa oraz SP nr1. Miano liderów w konkursu w kategori szkół gimnazjalych i ponad gimnazjalnych przypadło zespołowi z naszej szkoły. Drugie miejsce na podium zajęło Gimnazjum nr. 1. Laury za trezcie miejsce otrzymało Gimnazjum nr. 2 Bardzo zaangażowana widowania dopingowała zdenerwowancyn uczestników. W przerwie wszyscy otrzymali mały poczęstunek od organizatorów konkursu. Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Dla szkół również przewidziano nagrody- książki związane z Gminą Murowana Goślina. Agata Rembacz.